Samen of alleen?!

IMG_5290

Ben jij een teamsporter of duik jij liever in je eentje de gym in? Sommige mensen houden ervan om dingen samen te doen, terwijl anderen liever alleen op pad gaan. Zelf kies ik meestal voor het eerste. Toch heb ik vandaag weer ontdekt waarom samen sporten juist z’n voordelen kan hebben!

Over het algemeen sport ik altijd alleen. Ik kan lekker m’n eigen ding doen, kan gewoon doorgaan (zonder afgeleid te worden en te gaan kletsen) en hoef me tenminste nergens voor te schamen. Want tja, misschien doe ik de oefening wel verkeerd of ben ik te langzaam. Als ik alleen ben, kan niemand daar iets van denken! Of tenminste, dat is mijn tactiek.

Vanochtend vroeg mijn broertje echter of ik zin had om met hem te gaan trainen. Ik had gister al een workout gedaan, maargoed, waarom niet? Misschien was het wel gezellig! Dus we gingen samen op weg naar de gym. En eigenlijk… Beviel het hartstikke goed, zo samen! Ik zal je een aantal redenen geven waarom je ook af en toe samen moet gaan trainen. In dit geval met betrekking tot trainen in de sportschool!

Ten eerste was het juist fijn dat iemand kon zien wat ik aan het doen was. Zelf heb ik vaak geen idee of ik de oefening echt goed uitvoer. Vooral bij squats sta ik te wiebelen en heb ik het idee dat ik totaal geen balans heb. Maar toen mijn broer mij bezig zag, bleek dat het zo slecht nog helemaal niet was! Er waren wat kleine dingetjes, maar door zijn tips kon ik daar alleen maar van leren! Kortom; iemand anders kan je inzicht geven over je techniek. Toch wel fijn!

In het geval van krachttraining heb je, als je samen traint, altijd een spotter bij je. Spotter? Ja, iemand die jou even kan helpen als je een oefening wat zwaarder wil doen. Bij benchpress bijvoorbeeld. Ik ben altijd bang dat als ik hem te zwaar pak, ik al dat gewicht op m’n hoofd laat kletteren. (Ik heb namelijk weleens gehad dat ik helemaal blokkeerde die stang niet meer omhoog kreeg)  In het geval van een spotter kan dit niet meer misgaan.
Soms kan dat ene vingertje onder die stang net dat verschil uitmaken. (Mentaal dan he, fysiek doet het niet zoveel!)

Wat misschien nog wel het meeste uitmaakte voor mij, was dat mijn broer me een beetje kon pushen. Ik kan namelijk, vooral als ik een oefening moeilijk vind, nog wel eens blijven hangen op een bepaald gewicht. Eigenlijk omdat ik niet zwaarder durf en denk dat ik dat niet kan. Maar het zag er ‘te makkelijk uit’, zei Lars. Dus er moest echt wat gewicht bij.En wat bleek? Ik kon het gewoon!
Opeens had ik vandaag 3 PR’s in m’n zak. Trots dat ik was! Juist doordat hij me een stukje verder kon pushen.

Het is natuurlijk ook gewoon ontzettend gezellig! Al moet je uitkijken dat je niet teveel gaat staan kletsen natuurlijk. Alhoewel, dat ligt natuurlijk aan de intensiteit die je aan je training wil geven. Misschien dat solo trainen maar eens afwisselen met gezamenlijke rondjes door de gym?!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s