Een bezoekje aan de fysio

IMG_0739

Het was weer zo ver, na eindeloze bezoekjes aan de fysio vorig jaar ging ik vandaag toch weer terug. Waarom? M’n knie blijft opspelen. Ondanks dat ik zoveel minder loop dan een tijdje geleden blijft het zeuren. En zo onderhand word ik er wel een beetje moe van. Daarom ging ik maar weer eens langs om te kijken of we er wat aan konden doen…

Ik weet het nog goed; de halve marathon in Eindhoven. Wat begon als een klein pijntje in mijn kuit (of dat dacht ik), groeide uit tot een erg vervelende knieblessure. Ik heb twee marathons gelopen in de tussentijd en beide medailles hangen aan de muur. YES!
Maar die blessure? Die hangt ook nog rond is ook in periodes weggeweest. Dan was het weer een tijdje weg en dacht ik dat ik er vanaf was. Maar helaas. Iedere keer kwam het toch weer terug! Zo ook nu dus.

Aangezien ik een stuk minder loop vond ik het raar.. En heb ik het ook even aangekeken of het niet toch gewoon weer weg zou trekken. Maar dat is niet het geval. Het blijft irriteren, m’n knie en bovenbeen. Tijdens het lopen, maar soms ook gewoon in rust. Het irriteert me mateloos en haalt ook af en toe wel het plezier uit het sporten. Ik besloot het toch te laten checken, zodat ik zeker wist dat ik niet ergens doorheen zou walsen. Zo gezegd zo gedaan, ik ging weer naar de fysio!

Nu ik dit naderhand zitten schrijven, duizelt het me wel een beetje. Je krijgt zoveel te horen, dat ik het ook niet zo heel goed meer weet. Maar het opschrijven helpt het even op een rijtje te zetten! Het knietje doet nu ook behoorlijk wat pijn door al die testjes trouwens.. Maargoed, beginnen bij het begin!

Ik mocht weer plaatsnemen en werd meteen grondig onderzocht. Er werd overal aan getrokken, tegenaan geduwd en ik kwam in de meest interessante, maar ongemakkelijke houdingen te liggen. Sommige dingen waren nog verrekte pijnlijk ook!
Hij deed een aantal testjes. Wat doet pijn en wat niet? Wat kun je allemaal? Al snel kwam er wel uit dat m’n linkerbeen een stuk minder sterk is dan het rechter. Ik kon er maar weinig weerstand mee bieden en de fysio kon met alleen zijn hand vaak al meer kracht zetten dan ik met m’n been. Ook wel een beetje triest eigenlijk. xD Waar is die krachttraining gebleven?!

Lang verhaal kort… Ik heb een hoop werk te doen!
Het principe is nog steeds hetzelfde; m’n voeten staan naar buiten, knie valt naar binnen. Waardoor zo’n beetje alles in de buitenkant van m’n bovenbeen op spanning komt te staan. Maar na echt goed te hebben gekeken bleek de opdracht; ‘leer een goede looptechniek aan’,  op dit moment een te gecompliceerde taak voor mij. Sommige lichaamsdelen kunnen dit fysiek niet handelen.

Mijn enkel bijvoorbeeld, bleek te stijf. Waardoor m’n voet zich niet normaal kan afrollen, zoals het hoort. Veel spieren zijn erg kort en mijn bilspieren zijn verreweg niet sterk genoeg. Er zijn een hoop kleine dingen die ik moet gaan aanpassen om uiteindelijk tot een betere techniek te komen. Veel flexibiliteit, kracht en houding dus.
Dus ‘wij’ gaan hard aan de slag, aldus de fysio. Met nadruk op ‘wij’, want hij kan me helpen… Maar ik moet het vooral zelf doen. oefenenoefenenoefenen! 
En dat nam ie serieus! Ik heb meteen al drie oefeningen mee naar huis gekregen om dagelijks te doen. En daarbij om de dag foamrollen. (Jep, echt m’n hobby!)

Ik zie er best een beetje tegenop en heb vrij weinig zin om een rits aan oefeningen te gaan doen iedere dag (en dan dat foamrollen! Dat ellendige foamrollen!), maar ik weet dat het moet. Alleen op die manier kan mijn lichaam zich aanpassen en zal die blessure uiteindelijk weggaan. Anders blijf ik ermee lopen en dat is iets waar ik nog minder zin in heb!

Ohja, lopen en fitness mag ik nog gewoon! Al moet ik wel een beetje voorzichtig zijn en goed naar m’n lichaam luisteren. Dat blijft altijd nog wel een dingetje!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s