Even over vrijheid…

 

DSC_0656.JPG

Vrijheid… Wat betekent dat eigenlijk? Het feit dat je kan doen en laten wat je wil.. Dat je mag zeggen wat er in je opkomt (uiteraard zonder anderen hiermee te kwetsen), je eigen mening op mag schrijven, stemmen op de partij van je voorkeur en omgaan met wie jij aardig vindt. De afgelopen jaren heb ik met veel mensen te maken gehad die deze vrijheid hebben gemist in hun leven. Het onderwerp raakt me iedere keer weer. Dus ik besloot er een stukje over te schrijven..

Niet echt het onderwerp waar ik dagelijks over schrijf en spreek, maar daarbij niet onbelangrijk. Wij vergeten nog weleens hoeveel geluk we hebben dat we hier geboren zijn. Op deze plek, in deze tijd. Het had namelijk zo anders kunnen zijn. En dan was onze vrijheid misschien niet zo vanzelfsprekend.

DSC_0638

Een paar jaar geleden heb ik samen met andere PABO studenten een week in een concentratiekamp gezeten. En we waren daar niet alleen. We werden vergezeld door een aantal overlevenden van de Tweede Wereldoorlog, die een tijd lang in datzelfde kamp opgesloten hadden gezeten. Zij waren dus weer terug in hun gevangenis, maar dan jaren later.
Zij vertelden ons hun verhalen op de plek waar het daadwerkelijk gebeurd was. Ik kan je vertellen: Dat was erg heftig, maar ook ontzettend mooi. Als je deze verhalen hoort, over de gruwelijkheden die deze mensen is aangedaan en de manier waarop ze toch weer hun leven hebben opgepakt, kun je bijna niet anders dan een traantje wegpinken. Zelfs als ik zo door de foto’s heen scroll moet ik wel even slikken.

DSC_0653

Vandaag de dag, zo’n vijf jaar later, ben ik al bijna twee jaar lang een trotse werknemer van de Anne Frank Stichting. Waarom werk ik daar, naast mijn fulltime baan? Omdat ik het ontzettend mooi en belangrijk werk vind. Niet alleen het verhaal van Anne te verspreiden, maar ook het verhaal van vele andere mensen. Daar ligt mijn passie. Zodat we nooit vergeten wat er gebeurd is tijdens de oorlog. En om te zorgen dat het nooit weer gebeurd.

En daarin hebben we nog best een lange weg te gaan. Zoals ik al zei; hebben wij mazzel dat wij hier in Nederland geboren zijn, waar wij in vrijheid kunnen leven. Tijdens mijn werk op school zie ik wel iets anders. Daar werk ik met nieuwkomers, die net in Nederland zijn. Veel van hen zijn vluchtelingen. Uit Syrië, Eritrea en vele andere landen. Hen is deze vrijheid lang ontzegd. Zij leefden in angst, zonder basisbehoeften en onderwijs. Wat zij allemaal gezien en meegemaakt hebben kunnen wij ons niet voorstellen. Het werk dat ik hier doe zie ik dan ook als iets ontzettend moois. Bij ons op school kunnen zij leren, zich veilig voelen, vriendjes maken en weer gaan lachen. Hen een kans geven iets van zichzelf te maken in onze samenleving. Wat ze in hun eigen land niet konden.

190

Ik prijs mezelf gelukkig met twee van de mooiste banen die je maar kan hebben. Waarin ik, naar mijn mening, belangrijke taken verricht. Ik realiseer me door beide nog meer hoeveel geluk ik heb, hier in Nederland. Dat ik in vrijheid mag leven. Maar dat ik altijd waakzaam moet blijven. Ook hier in mijn eigen omgeving. Discriminatie ligt altijd op de loer en is gemakkelijk om in terug te vallen. En dat is de eerste stap in de richting van een onvrij leven. Laten we vandaag, op de dag dat Nederlanders 74 jaar geleden hun vrijheid terugkregen extra bewust zijn van ons eigen geluk, dat we te danken hebben aan hun opoffering.

Op 15 juni ga ik zelf een steentje bijdragen aan het leven van mensen die niet zoveel geluk hebben als wij. Dan loop ik de 40km tijdens de Nacht van de Vluchteling, om geld op te halen voor dit goede doel en te zorgen dat mensen ook een stap kunnen zetten naar een beter leven! We hebben al heel wat opgehaald, maar alle beetjes helpen. Als je me wil sponsoren, klik dan maar op de link!

En geniet vandaag.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s