Traveling Canada: Calgary

DSC02244

Mijn eerste bestemming in Canada: Calgary! De stad die bekend staat vanwege de winterspelen en de Calgary Stampede. Het laatste was voor mij echt een reden om deze stad te bezoeken en gelukkig kon ik daar ook eens tickets voor krijgen! Alles over mijn bezoekje aan deze stad lees je in dit artikel… Hopelijk voelt het alsof je er een beetje bij was!

Zaterdag

Poeh, ik kwam na een hele lange dag zo rond 21:00uur het vliegveld van Calgary uit lopen. (Dat was 05:00 Nederlandse tijd. Ik was al sinds 06:00uur de dag ervoor wakker) Veel zin om met de bus te gaan had ik niet, dus het werd een taxi!
Binnen een kwartiertje (in plaats van dat uur met de bus en te voet) werd ik bij mijn hostel afgeleverd. Ik kreeg een korte tour en werd achtergelaten in mijn kamer. Prima hostel trouwens: Schoon, prima kamers, warme douches, er wordt voor je gewassen en er is een leuke gemeenschapskamer!
In mijn kamer raakte ik aan de praat met een ander meisje en wat bleek? Ze was Nederlands! Ze vroeg of ik mee op stap ging en.. well, why not?! Samen met haar en een groepje uit het hostel ging ik naar Cowboys Calgary. Zegt al voldoende toch?
Veel mensen (ja, gewoon van mijn eigen leeftijd) die een cowboyhoed droegen en los gingen op country muziek! Klinkt niet als iets waaraan ik zelf gewend ben, ik was behoorlijk verbaasd, maar dat maakte het juist leuker! Het was een heel gezellige avond, met dansen, een biertje en wat nieuwe mensen! Uiteindelijk, toen ik mijn bedje inrolde rond 02:00uur was ik wel echt helemaal kapot!

Zondag

Werd ik verdorie al o 05:00uur wakker! Hallo jetlag! Ik probeerde nog even te slapen en gelukkig lukte dat. Er stond vanaf 8uur ontbijt klaar (dat is hier dus gratis en er is van alles! Cornflakes, wafels, toast en nutella!! Ohja en fruit!) dus ik was om 08:30uur beneden. Het was Stampede dag! En daar had ik zin in! Een ander meisje dat ik tijdens het ontbijt sprak ging daar ook heen, dus we besloten gezellig samen te gaan.
Ik heb het dus steeds over de Stampede, maar wat is het?! Nou, eigelijk het grootste rodeo evenement ter wereld! Als vroeger paardenmeisje wilde ik dat heel graag van dichtbij bekijken en die kans had ik nog net, want vandaag was de laatste dag!

DSC02244

Er was echt van alles te doen en te zien! Een grote kermis, heeeel veel eetkraampjes, live muziek, maar ook verschillende shows. We zijn bij een veiling gaan kijken, schapen scheren en we hebben de dieren van dichtbij gezien. Erg leuk!
Om 13:30 was het tijd voor de rodeo zelf, ik was benieuwd! Ik zat naast een Canadese vrouw die er best wel wat vanaf wist, dus die kon me mooi alles uitleggen! Het vond plaats in een soort arena en vanaf het moment dat de eerste paarden ceremonieel het zand opkwamen kreeg ik al de kriebels!

DSC02246

Er waren verschillende disciplines: Tie down roping (een kalf vangen), steer wrestling (de cowboy probeert een kleine stier op zijn rug te krijgen), bareback rodeo (zonder zadel), saddle bronc rodeo (met zadel), bull riding en barrel racing (voor de meiden).
Voor ieder discipline deden er 10 cowboys mee en van die 10 gingen er 4 door naar de finale. Die kregen we ook nog te zien. Het was allemaal zo gaaf!
Soms hield ik mijn adem in: Zou zij sneller zijn dan de vorige? Zou deze cowboy de volledige 8 seconden op zijn paard blijven zitten? Het was spannend! Zeker het barrel racing vond ik heel erg tof! Misschien komt dat ook wel omdat het meiden waren die echt ontzettend vaardig waren met hun rijdier terwijl ze zo snel mogelijk om tonnen heen racete. Daar moet je lef voor hebben. Girlpower!
Het bull riding vond ik een beetje eng. Of de cowboy die viel niet vertrapt werd door de stier… Gelukkig gebeurde dat niet. Ik vraag me sowieso af; wie bedenkt er nou als ie klein is: Ik wil later bull rider worden?!

dsc02260.jpg

Anyway, ik heb mezelf natuurlijk ook wel afgevraagd waarom die paarden zo bokken. Hadden ze pijn? Zit er iets scherps onder het zadel? En hebben die kalfjes geen pijn als ze op hun zij worden gelegd?
Na veel gesprekken hierover gehad te hebben met mensen hier en het zelf ook te zien, ben ik erachter dat dat niet zo is. Neem het rodeo rijden: Het paard krijgt een band om die best jeukt en dus irritant zit. Wat de reden is dat ze dus zo gaan bokken. Na 8sec (zo lang moet de cowboy blijven zitten) wordt de band afgedaan en is er helemaal niks meer aan de hand. Het paard is weer helemaal chill. Daarbij is het vaak geen heel tam rijdier.
Bij de kalveren eveneens. Het zijn geen tamme dieren en op een ranch worden ze vaak ook zo gepakt als er iets gedaan moet worden. Zodra ze gevangen en gebonden zijn tijdens de rodeo worden ze meteen losgemaakt en huppelen ze weer vrolijk weg.
Hoewel een rodeo misschien wel zo’n reputatie heeft, geloof ik niet dat ze de dieren iets aan doen!
Wat ik vooral heel tof vond, was dat je kon zien wat voor connectie cowboy en paard vaak hadden. Ze waren zo vaardig en op elkaar ingespeeld. Mooi om te zien!

DSC02257

De rodeo duurde zon 3,5 uur. Ik ging even naar het hostel terug maar moest al vrijwel meteen weer weg naar de Evening Show van de Stampede. Daar waren chuckwagon rides, dus met een kleine kar. Dat ging er hard aan toe zeg!
Het was mooi om te zien, maar mijn jetlag kwam zo hard aan dat ik mijn ogen bijna niet open kon houden… En dus maar iets eerder terug ging naar het hostel. Mijn buurman probeerde me over te halen om mee te gaan stappen, maar het leek me geen goed idee. Ik was zo moe dat ik, na een gesprek met mijn buurvrouw, snel mijn bed indook!

Maandag

Weer om 06:00uur wakker! Damnit. Ik bleef nog even liggen, maar had mijn hardloopspullen klaar liggen. Om 07:00uur stond ik in de keuken om wat water te drinken en te gaan rennen! Ik raakte echter aan de praat met een Canadese jongen uit het hostel, dus besloot het lopen even uit te stellen tot na het ontbijt. Wat ontmoet je toch gemakkelijk leuke mensen!

Na het ontbijt ging ik dus echt weg. De dude van het hostel had me wat tips gegeven waar ik heen ging. Het eerste was een soort heuvel waar vanaf je heel mooi de stad kunt zien: Scotsman’s Hill. Ik ging op weg maar kon al snel niet verder: Een dicht hek. Een voorbij lopend meisje zei dat ik er zo overheen kon klimmen en hielp me een handje! Binnen korte tijd stond ik aan de andere kant. Een paar trappen op en… Het uitzicht was echt geweldig!!! Gelukkig wilde een aardige Canadees een foto maken… Kwam dat even goed uit?!

49FAE3A4-CA9B-49E2-AB22-C67CFC00D39F

Daarna ging ik al hardlopend op weg naar Prince’s Island Park; een heel mooi en groot park aan de de Bow River in Calgary. Ik kon er gemakkelijk komen en de weg was vrij voor lopers. Het enige wat ik hoefde te doen was de rivier volgen, en dat was al een plaatje! Eenmaal in het park was ik blij verrast! Het was echt heel erg mooi. Overal kleine paadjes die je weer kon ontdekken en ik ging lekker op avontuur uit. Het was echt een heel erg mooi stukje… Het enige nadeel was: De ganzen. Die zijn hier dus net zo erg als in Nederland! Ik werd nog even achterna gezeten door een grote, waarschijnlijk omdat ik te dicht bij z’n vrouwtjes kwam. Ik moest een behoorlijk sprintje trekken!
Op de terugweg ging ik op zoek naar een supermarkt om even iets te eten te halen. Maar… Die zijn er dus amper in Downtown Calgary. Ehh…? Why? Ik strandde dus maar bij een tankstation.
Die Canadezen zijn trouwens echt super aardig!! Ik heb al regelmatig iemand op straat aangesproken en ze willen heel graag helpen. Heel erg fijn… Prima volkje!

 

Na even in het hostel gechilled te hebben besloot ik nog even de stad in te gaan. Ik heb een heel eind gelopen en veel kunnen zien. De Calgary Tower ben ik niet in geweest. Ik vond 18 dollar voor even omhoog wel wat veel en het was erg bewolkt, dus vast niet zoveel te zien. `
Bij terugkomst in het hostel zag ik wat bekende mensen en besloot lekker bij hen te gaan zitten. Er was zelfs nog een Nederlands meisje aangekomen! Super gezellig! Met zn drieën (allemaal Nederlands) besloten we wat te eten te gaan halen en de meiden stonden erop om poutien te nemen. Blijkbaar typisch Canadees. Het was dus friet met gesmolten kaas en jus. Opzicht best lekker, al zag het er niet zo uit!
De rest van de avond zaten we lekker te kletsen in het hostel en kwam ik er achter dat er zelfs meer mensen naar Vancouver gingen de aankomende week. Wie weet kwam ik ze weer tegen! Er werden Facebook accounts uitgewisseld (je weet maar nooit he) en ik ging lekker op tijd naar bed….

Om de volgende morgen om 05:00uur weer wakker te worden. Stomme jetlag! Ik had wel genoeg tijd om rustig te ontbijten en mijn tas te pakken, voordat ik naar Calgary Airport moest. Op naar de volgende bestemming! Of nouja, ik heb 2uur vertraging, dus nog even wachten!

Calgary was in ieder geval top!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s